Choď na obsah Choď na menu
 


20. 1. 2013

Jasnozrivosť? Študent medicíny predpovedal dôležitosť acetylkoenzýmu

img_8443img_8443-m.jpgPrípad akejsi formy predtuchy starý viac než polstoročie je zaujímavý tým, že sa stal na univerzitnej pôde. Všetko sa začalo v roku 1956 v Londýne.

Študent medicíny John Peters tu v tom čase skladal písomnú skúšku z predmetu biochémia. Práve dumal nad zadanou úlohou - biochemické pochody utvárania mastných kyselín v ľudskom tele. Snažil sa predstaviť si učebnciu a skriptá z prednášok, z ktorých sa na skúšku učil a v tom mu mysľou prebehla zaujímavá myšlienka. Vo svojej odpovedi uviedol dôležitý pokus, ktorým sa dá dokázať, že prvým krokom v tomto procese je syntéza molekuly, ktorá sa nazýva acetylkoenzým A alebo acetyl-CoA.

Petersov profesor, ktorý viedol skúšku ho za jeho odpoveď síce pochválil, ale taktiež mu povedal, že nijaký podobný pokus dosiaľ vedci neuskutočnili ani neoverili a acetyl-CoA je len jednou z viacerých molekúl, nad ktorými sa v rámci tejto problematiky uvažuje. Peters ostal veľmi zarazený a prekvapený. Povedal profesorovi, že pokus im opísal na jednej z prednášok, a že on si to zapísal do svojich poznámok. Profesor však trval na svojom: nikdy sa nemohol zmieniť o takomto pokuse jednoducho preto, lebo ho ešte nikdy neuskutočnili.

John Peters nemohol uveriť, že celá prednáška bola iba jeho halucináciou, no na celú záležitosť neskôr pozabudol. O necelých osem rokov, pri čítaní istého lekárskeho časopisu. si však na deň skúšky z biochémie veľmi rýchlo spomenul. V článku o syntéze mastných kyselín sa uvádzal pokus, presvedčivo dokazujúci, že acetyl-CoA je základným stavebným kameňom, na ktorom stojí celý proces. Pokus bol presne taký, ako ho opísal na skúške, ibaže s tým rozdielom, že podľa článku ho práve uskutočnili po prvý raz.

Čo poviete? Mal John Peters možnosť nahliadnuť do budúcnosti počas hľadania odpovede na otázku na skúške alebo to bola iba neuveriteľná náhoda?

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Elon Musk was right: artifitial intelligence will make new WAR. The "XEvil" was released!

LatonyaCoiva, 26. 3. 2018 3:29

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break almost any anti-bot CAPTCHA's.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"